Hipnoza – întrebări frecvente

Ce este hipnoza?

Hipnoza este o stare a minții ce apare în mod natural în fiecare zi din viața fiecărei persoane, în mod voluntar sau accidental.

Definiția hipnozei dată de Departamentul de Educație al Statelor Unite ale Americii:

„Hipnoza este ocolirea Factorului Critic al Minţii Conştiente şi instalarea gândirii selective acceptate.”

Hipnoza ne oferă posibilitatea de a ne elibera de credinţele ce ne limitează într-un anumit domeniu şi de a accepta fără a critica, a analiza sau a raţionaliza o sugestie dorită.

Exemple de stări obișnuite de hipnoză ce apr în mod accidental:

Hipnoza de autostradă

Majoritatea oamenilor care au condus o maşină probabil că au experimentat asta: în timp ce conduc se pot gândi la orice altceva în afară de condus, poate la problemele cotidiene sau la ce vor face în weekend. Mintea Subconştientă în acest caz conduce maşina, iar acea persoană intră într-o stare hipnotică pentru că are atenţia concentrată la un anumit subiect şi dintr-o dată se gândeşte: “Oare am ratat ieşirea de pe autostradă?” sau “Unde a zburat timpul”? Aceste situaţii se întâmplă în mod frecvent şi sunt stări naturale de hipnoză.

Însă la cel mai mic pericol, acea persoană va ieşi instantaneu din starea „hipnotică” şi va acţiona pentru a elimina pericolul respectiv, frânând sau ocolind brusc un obstacol apărut în cale.

Starea hipnotică înainte de a adormi şi în timpul zilei

De fiecare dată când adormim şi când ne trezim trecem printr-o stare intermediară a somnului numita starea hipnagogică.

Tranziţia spre starea de somn (la culcare) şi dinspre starea de somn (la trezire) sunt momente în care experimentam un spectru larg de experienţe senzoriale care pot apărea în orice formă, de la cvasi-imperceptibil până la halucinaţii intense. În timpul zilei adeseori intrăm în stări hipnotice uşoare – când “visam cu ochii deschişi”,  când citim o carte care ne captivează sau când urmărim un film interesant.

Orice sportiv într-o competiţie este în hipnoză. Dacă un jucător de tenis, de exemplu, s-ar gândi conştient la modul în care trebuie să lovească mingea sau ar număra caţi paşi face pe minut, ar pierde cu siguranţă meciul.

Analgezie şi anestezie în mod natural

În stări adânci de hipnoză putem experimenta analgezia sau anestezia.

Analgezia este blocarea senzaţiei de durere iar anestezia este blocarea completă a oricărei senzaţii tactile. Ştiu că mie personal mi s-a întâmplat uneori şi probabil că şi vouă vi s-a întâmplat să vedeţi pe mană sau pe picior vânătăi sau zgârieturi şi să vă întrebaţi: “De unde au apărut?”

Ei bine, au apărut astfel: în timpul zilei ne concentram asupra unei activităţi, iar acest fapt ne permite să intram într-o stare naturală de hipnoză. Apoi în mod accidental ne lovim sau ne zgâriem de ceva şi nu simţim nimic.

Astfel, puteţi înţelege că până şi anestezia sau analgezia sunt stări de hipnoză ce apar în mod natural în viaţa noastră.

Ce este autohipnoza?

Autohipnoza este starea de hipnoza pe care o persoana și-o poate auto-induce în mod voluntar folosind tehnici specifice. Poți afla mai multe informații citind pagina dedicata autohipnozei.

Cum funcționează hipnoza?

Hipnoza poate fi folosită cu succes:

  • Pentru a face schimbări de comportament (cum ar fi renunțarea la fumat), de gândire sau de atitudine,
  • Pentru tratamentul unor afecțiuni psiho-somatice (generate de emoții),
  • Pentru autocunoaștere,
  • Pentru relaxare, etc

Hipnoza poate fi folosită fie de către o singura persoană (autohipnoza) pentru a-și oferi sugestii de transformare (prin autosugestie).

De asemenea hipnoza poate fi experimentată împreună cu un hipnotizator în cadrul unei ședințe individuale sau alături de mai multe persoane în cadrul unei ședințe de grup.

Starea de hipnoza oferă posibilitatea de a accepta sugestii într-un mod necritic, fără a fi analizate și filtrate de mintea conștientă.

Acest lucru permite sugestiilor să aibă un efect mult mai puternic (și de durata mai lungă) decât sugestiile din starea obișnuită de conștiință. De asemenea, o mare parte din sugestii pot avea un efect profund în stare de hipnoza. Aceleași sugestii transmise fără hipnoză nu au niciun efect (de exemplu anestezia hipnotică).

Voi fi în siguranță în stare de hipnoză?

Orice persoana se naște și trăiește primii 7-9 ani din viață în stare de hipnoză. Pentru un copil capacitatea analitica a minții nu este încă formată. De aceea copilul accepta necritic (aproape) orice sugestie și învață foarte ușor.

Iar dacă ne naștem și trăim primii ani din viața în stare de hipnoză, atunci cum ar putea fi hipnoza periculoasă?

Hipnoza este cea mai sigură stare în care nu putem afla: suntem în permanentă în siguranță pentru că mintea noastră subconștienta monitorizează continuu tot ceea ce se întâmpla în jurul nostru. Orice pericol este semnalizat imediat din punct de vedere emoțional (reflexe de apărare, reacția „lupta sau fugi”).

Pot fi și eu hipnotizat?

Orice persoană poate intra în hipnoza fără excepție. De fapt orice persoana intră singură de mai multe ori pe zi în hipnoză fără a conștientiza (vezi exemplele de mai sus).

Întrebarea este: Orice persoana poate să între în hipnoza condusă de către un hipnotizator?

Răspunsul este „DA”, în cazul în care acea persoană nu este inhibată de teamă, dacă dorește să între în hipnoză alături de hipnotist și dacă accepta să urmeze instrucțiunile hipnotistului într-un mod necritic.

Răspunsul este „NU” dacă nu sunt îndeplinite condițiile de mai sus.

Dacă nu mă pot relaxa pot intra în hipnoză?

Da, în cazul în care poți îndeplini condițiile de mai sus. Hipnoza nu este relaxare ci este o stare ridicată de sugestibilitate.

Este hipnoza la fel ca și somnul?

Nu, hipnoza și somnul sunt două stări diferite: în stare de hipnoză suntem conștienți de ceea ce se întâmpla în jur, putem auzi, putem răspunde și putem accepta sugestii (într-un mod necritic). Hipnoza este o stare ridicată de sugestibilitate și de concentrare a atenției.

Nimic din toate acestea nu sunt valabile în stare de somn.

Ceea ce poate fi un element comun este relaxarea fizică și mentală obținute prin hipnoză care sunt echivalente cu cele ale stării de somn.

Pot să rămân „blocat” în hipnoză?

Hipnoza nu este o stare de inconștientă ci un a de sugestibilitate și de atenție concentrată. Nu poți rămâne blocat în hipnoza pentru că poți ieși oricând dorești. Chiar și din stări de inconștiență cum este somnul te poți reîntoarce fără teama de a rămâne „blocat” în somn.

Poți ieși din hipnoza imediat doar la simplu gând de a te reîntoarce la starea obișnuită.

În hipnoză voi spune lucruri pe care nu aș vrea să le spun în stare obișnuită?

Răspunsul este: NU. În stare de hipnoza poți accesa informații pe care nu le cunoșteai  (la nivel conștient). Însă în hipnoza ești conștient de ceea ce se întâmpla și poți alege dacă dorești să spui orice lucru, la fel că și în starea obișnuită.

Hipnoza nu este acceptată în sala de tribunal. De ce? Pentru că o persoana aflată în hipnoză poate fi influențată foarte ușor de către anchetator prin întrebări. De asemenea în stare de hipnoza o persoană POATE SĂ MINTĂ în hipnoză mult mai bine decât în starea obișnuită pentru că hipnoza îmbunătățește creativitatea „mincinoșilor”. În plus, prin autohipnoză pot fi influențate rezultate instrumentelor de detectare a minciunii care măsoară reacții fiziologice. Aceste reacții sunt create de către mintea subconștientă și pot fi modificate în stare de hipnoză chiar dacă persoana intervievată minte cu nerușinare.

Pot să fac în stare de hipnoză lucruri pe care nu doresc să le fac în stare obișnuită?

Nu, pentru că ești conștient de ceea ce faci. Totuși: hipnoza este o stare care elimină inhibițiile. Dacă dorești poți să faci anumite lucruri pe care într-o stare obișnuită nu ai dori să le faci.

De asemenea ai posibilitatea de a accepta sau de a respinge sugestiile primite. Dacă dorești să urmezi anumite sugestii „amuzante” ai posibilitatea să faci lucruri „amuzante”. Într-o maniera similara alcoolul are rolul de a elimina inhibițiile. Dacă bei alcool și apoi faci lucruri „interesante” s-ar putea să faci astfel de lucruri și în stare de hipnoză. Doar dacă tu dorești să accepți sugestiile respective.

Voi mai auzi ce se întâmplă în jurul meu în stare de hipnoză?

Da, din motive explicate mai sus.

Voi fi „controlat” când sunt în hipnoză?

Nu, din motive explicate mai sus.

Sunt conștient când sunt în hipnoză?

Da. Te rog să parcurgi explicațiile de mai sus.

Cum mă voi simți în hipnoză?

O persoană aflata în hipnoză este cea mai puţin potrivită persoană să determine faptul că se află în hipnoză. Pentru că nu exista niciun sentiment “de a fi hipnotizat”.

În stările “adânci” ale hipnozei pot apărea anumite senzaţii fizice, dar nu este obligatoriu: senzaţia de furnicare a pielii, senzaţia de greutate, de scufundare sau de ridicare a corpului. Persoana potrivită să stabilească nivelul hipnozei este hipnotistul.

Acesta va observa anumite semne ale instalării hipnozei şi de asemenea are la dispoziţie o suită de teste pentru a stabili nivelul transei. Un hipnotist foarte bun va folosi anumite proceduri pe parcursul sesiunii pentru a convinge persoana că se află în hipnoză.

Motivul pentru care hipnotistul face acest lucru: o persoană va accepta mult mai uşor sugestiile hipnotice pentru schimbările pe care le doreşte atunci când: este convinsă că este în hipnoză, are o expectativă mentală pozitivă a succesului şi obţine un nivel adânc al transei.

Este hipnoza magie?

Hipnoza a fost recunoscută şi folosită în practica medicală de către Asociaţia Medicală Americană (AMA) începând cu anul 1958. Aplicaţiile medicale ale hipnozei cuprind, dar nu sunt limitate la: anestezie, naştere fără dureri, managementul durerii, eliminarea alergiilor, etc.

Este folosită de medici, psihologi şi de către persoane specializate în acest domeniu. Exista o întreagă suită de credinţe greşite, generate în principal de teamă şi ignoranţă, care afirmă “valenţele mistice” ale hipnozei.

Exista posibilitatea de a folosi hipnoza pentru a accesa stări de conștiință mai largi decât cele accesibile în mod obișnuit. Hipnoza poate îmbunătății abilitatea de a percepe și de a accesa informație neaccesibila minții conștiente.

Din păcate există multă mitologie și exagerare în privința acestui aspect.

Răspunsul este: NU, hipnoza nu este magie, orice persoana poate intra în hipnoza și orice persoana poate învăța să hipnotizeze fără a avea nevoie de abilitați speciale. Hipnoza este o stare naturală. Magia este altceva.

Este hipnoza un „păcat”?

Hipnoza este o stare ridicata de sugestibilitate. O stare speciala în care o persoana accepta necritic ideile pe care le dorește. Inclusiv cele religiose.

Practic fiecare religie a folosit, folosește și va folosi hipnoza pentru a conecta oamenii cu Divinitatea.

Chiar dacă acest proces nu se numește hipnoza ci rugăciune, serviciu religios, sau ritual sacru.

Ideea că hipnoza ar fi un păcat este o prejudecata pe care mulți practicanți religioși o folosesc:

  • Din pură ignorantă,
  • Din teamă
  • Din dorința de a elimina „concurenta” unei alte metode de a cunoaște sufletul și mintea umană.

Dreptul la libertate pe care îl garantează societatea modernă oferă oamenilor dreptul de liberă exprimare, dreptul de a alege și dreptul de a crede în ceea ce vor să creadă.

Pentru fiecare persoană conceptul de „păcat” este diferită. În esență „păcat” înseamnă greșeală.

Întrebarea care apare: Este hipnoza „greșeală”?

Este această stare în care fiecare om se naște „greșeală” față de Divinitate? Fată de natură? Fata de semenii noștri?

Răspunsul rămâne deschis în funcție de alegerea, înțelegerea și dorința fiecăruia.

Pentru a afla mai multe informații despre hipnoza îți recomand să citești manualul „Adevărul despre hipnoză”.

Ai întrebări sau dorești informații suplimentare?